Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την βαφή στο σπίτι χωρίς απρόοπτα ..

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε τους μεγάλους επαγγελματίες κολορίστ και δεν τολμούσατε για να μάθετε να κάνετε βαφή στο σπίτι χωρίς απρόοπτα… 

Μπορεί ποτέ μια βαφή στο σπίτι να έχει καλά αποτελέσματα; 

Ανεπιφύλακτα ναι με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες. Βασική προϋπόθεση είναι η βαφή να γίνεται σε μαλλιά υγιή ή τουλάχιστον να έχει γίνει μια στοιχειώδης προετοιμασία. Για παράδειγμα, αν απλώσετε μια μάσκα ή ένα θρεπτικό λάδι το βράδυ πριν από τη βαφή και το αφήσετε ως το επόμενο πρωί, τα μαλλιά θα δεχτούν καλύτερα τη χημική δράση της βαφής και το χρώμα θα διαρκέσει περισσότερο.

Τι μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα μιας βαφής;

Είναι προτιμότερο να αναβάλετε τη μόνιμη βαφή τουλάχιστον για μία εβδομάδα ή να χρησιμοποιήσετε ημιμόνιμες ή προσωρινές βαφές εάν έχετε κάνει ισιωτική (π.χ. Brazilianκερατίνης). Το ίδιο ισχύει και αν περνάτε μια περίοδο με έντονο στρες ή αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα έντονης τριχόπτωσης. Επίσης, αν προηγουμένως έχετε χρησιμοποιήσει χένα: δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη γύρω από την τρίχα, η οποία εμποδίζει τις χρωστικές της βαφής να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να είστε σίγουρες για το χρώμα που θα βγει.

Ας υποθέσουμε ότι τα μαλλιά μας είναι υγιή. Από πού ξεκινάμε;

Από την επιλογή του σωστού χρώματος. Αν κάνετε βαφή στο σπίτι, μπορείτε με ασφάλεια να ξανοίξετε έως δύο τόνους το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας ή να τα σκουρύνετε δύο τόνους. Δεν μπορείτε, όμως, να τα ξανοίξετε, αν τα μαλλιά σας είναι ήδη βαμμένα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε τον κομμωτή σας. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζετε με ακρίβεια το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας- δεν είναι αστείο, υπάρχουν γυναίκες που δεν το θυμούνται πια! Όταν βρίσκεστε μπροστά στο ράφι με τις βαφές και βλέπετε τον πίνακα με τις αποχρώσεις, να τις συγκρίνετε με το χρώμα των φρυδιών σας, γιατί έτσι θα προσεγγίσετε ευκολότερα το αρχικό χρώμα των μαλλιών σας. Στη συνέχεια, φροντίστε να προμηθευτείτε την απαραίτητη ποσότητα βαφής, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών σας. Για τα κοντά ή μεσαίου μήκους μαλλιά αρκεί μία συσκευασία, αν όμως είναι μακρύτερα, υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε ακόμα και τρεις.

Αν είναι η … πρώτη μας φορά, με ποια κριτήρια επιλέγουμε το χρώμα της βαφής;

Σωστό χρώμα είναι εκείνο που αναδεικνύει τον τόνο της επιδερμίδας και το χρώμα των ματιών. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει πολύ σκούρα επιδερμίδα και πολύ σκούρα μάτια δεν θα πρέπει να επιλέξει ένα πολύ ανοιχτό χρώμα-τουλάχιστον για όλα τα μαλλιά. Αν πάλι η επιδερμίδα σας κοκκινίζει εύκολα, αποφύγετε τις υπερβολικά ζεστές αποχρώσεις, γιατί θα τονίσουν την ερυθρότητα της επιδερμίδας. Καλύτερα να επιλέξετε μια πιο ψυχρή, μπεζ, ιριδίζουσα απόχρωση. Γενικά είναι καλύτερα να μένετε κοντά στο φυσικό σας χρώμα και να αντιμετωπίζετε τις βαφές όπως τα προϊόντα μακιγιάζ; αυτό που θέλετε δεν είναι να μεταμορφωθείτε, αλλά να αναδείξετε τη φυσική σας ομορφιά. Τέλος, το χρώμα που θα επιλέξετε θα πρέπει να σέβεται, όσο είναι δυνατόν, την κατάσταση των μαλλιών. Εάν η τρίχα είναι πολύ λεπτή, λίγες ανταύγειες σε στρατηγικά σημεία θα δημιουργήσουν αντίθεση και, οπτικά, όγκο.

Υπάρχουν χρώματα που ταιριάζουν περισσότερο στα σγουρά μαλλιά;

Τα σγουρά μαλλιά δεν αντανακλούν το φως όπως τα ίσια. Για παράδειγμα, οι λεπτές, ανοιχτόχρωμες ανταύγειες κάνουν τα σγουρά μαλλιά να φαίνονται θαμπά και φουντωτά.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το «βάψιμο» της επιδερμίδας στη γραμμή γύρω από τα μαλλιά;

Πριν ξεκινήσετε τη βαφή, απλώστε στην επιδερμίδα γύρω από τα μαλλιά μια λιπαρή κρέμα (π.χ., βαζελίνη) για να μην περάσει η βαφή και «βάψει» το δέρμα.

Πώς απλώνουμε τη βαφή;

Αφού κάνετε την ανάμειξη στο ντισπένσερ, χωρίζετε τα μαλλιά και απλώνετε τη βαφή στη ρίζα της τρίχας, κατά μήκος της χωρίστρας. Καλό είναι να επιστρατεύσετε μια φίλη-εθελόντρια, η οποία θα σας βοηθήσει να απλώσετε τη βαφή στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κοντά στον αυχένα. Όταν τελειώσετε, δεν χρειάζεται να κάνετε μασάζ -όπως απαιτούν οι μάσκες μαλλιών-, απλώς «κινήστε» τα μαλλιά με τα χέρια σας πίσω-μπρος, για να απλωθεί ομοιόμορφα η βαφή. Ο χρόνος αναμονής ποικίλλει. Αν θέλετε να καλύψετε τα λευκά ή απλώς να φρεσκάρετε το χρώμα, αρκούν τριάντα λεπτά αναμονής για τη ρίζα και δέκα λεπτά για τις άκρες -οι άκρες στα μακριά μαλλιά, ως πιο «παλιές», είναι εύθραυστες και πορώδεις και απορροφούν ευκολότερα το χρώμα. Αν κάνετε βαφή για πρώτη φορά, αφήστε τη για δέκα λεπτά στη ρίζα και για είκοσι λεπτά στο υπόλοιπο μήκος. Επίσης, ο χρόνος αναμονής διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με τον τύπο της τρίχας. Τα σγουρά μαλλιά έχουν πιο εύθραυστη δομή από τα ίσια και για το λόγο αυτό απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος. Και ένα επαγγελματικό τρικ: για να βεβαιωθείτε ότι το χρώμα έχει διεισδύσει, «ξύστε» ελαφρά την τρίχα με την ανάποδη πλευρά μιας χτένας.

Χρειαζόμαστε κάποια ειδικά «εργαλεία»;

Χρειάζεστε μόνο μια χτένα με αραιά «δόντια» -οι χτένες με σφιχτά δόντια παρασύρουν τη βαφή. Τα υπόλοιπα «εργαλεία» βρίσκονται μέσα στο κιτ της βαφής.

Είναι απαραίτητο να τυλίξουμε το κεφάλι με σελοφάν ή αλουμινόχαρτο;

Όχι. Είναι προτιμότερο να περιμένετε χωρίς να καλύψετε το κεφάλι σας. Το οξυγόνο διευκολύνει τη δράση του προϊόντος.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό σαμπουάν;

Ναι. Το εξειδικευμένο σαμπουάν δεν «επιτίθεται» στη βαφή που μόλις έχετε εφαρμόσει και το όξινο pH του βοηθά να κλείσουν τα «λέπια» της τρίχας.

Πόσο συχνά θα πρέπει να βάφουμε τα μαλλιά μόνες μας; Μία ή περισσότερες φορές το μήνα;

Ανάλογα με τη βαφή και την κατάσταση των μαλλιών σας. Επίσης παίζει ρόλο το χρώμα της ρίζας π.χ, αν είναι γκρίζα ή πολύ διαφορετική από τις άκρες. Το φυσιολογικό είναι να επαναλαμβάνετε τη βαφή κάθε 3-6 εβδομάδες, κατά μέσο όρο.

Πώς μπορούμε να εμποδίσουμε το ξεθώριασμα της βαφής;

Το μυστικό για να διατηρήσετε όμορφο το χρώμα είναι να περιποιείστε σε βάθος τα μαλλιά σας κάθε φορά που λούζεστε, με εξειδικευμένα προϊόντα για βαμμένα μαλλιά, ώστε να μην φθείρονται οι τεχνητές χρωστικές ουσίες. Για το τελευταίο ξέβγαλμα να χρησιμοποιείτε, όποτε μπορείτε, μια λεκάνη νερό-κρύο κατά προτίμηση- στο οποίο θα έχετε στάξει μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού ή ξύδι.

Γιατί συχνά αποτυγχάνουμε με τις βαφές στο σπίτι; 

Γιατί σας αρέσει να πειραματίζεστε αυθαίρετα, να παίζετε το μικρό χημικό….

 

1 Comment
  1. τελείες συμβουλές

    No votes yet.
    Please wait...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Post Calendar
February 2020
M T W T F S S
« Jan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  
ARE YOU READY FOR BEAUTY NEWS?
ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ?
Το όνομα και το email σας τα προσέχουμε σαν την ομορφιά μας.
ARE YOU READY FOR BEAUTY NEWS?
ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ?
Το όνομα και το email σας τα προσέχουμε σαν την ομορφιά μας.